top of page

MATERIALET

VALSET GULL:

 

Gold-filled oversettes ofte med "valset gull". Gold-filled er betegnelsen på materialer med et lag med gull bundet til et annet metall (typisk kobberlegeringer) ved hjelp av varme- og trykkbehandling. Kvaliteten avhenger av lagets tykkelse og antall karat. Gullaget er mye tykkere enn ved forgylling. Norge har ennå ingen regler for denne typen materiale, men for å kvalifisere som gold-filled i USA, må gullaget være minst 10 karat og utgjøre minst 1/20 av den totale vekten. Jeg bruker 14 karat. Gold filled eller valset gull er så tykt at det gullet ikke vil slites av. Man kan stemple i det og forme det, uten at det skader gullet. Valset gull må ikke forvekles med gullforgylt.

Da er det kun et tynt lag med gull utenpå andre metaller, ofte kobber eller sølv. Laget dannes ved en kjemisk eller elektrokjemisk prosess.
 

STERLINGSØLV:


(sterling silver eller 925 silver, på engelsk)
I Norge og de fleste andre industriland stemples sølvet med 925, for å ha

en klar standard på hvor rent sølvet er. At noe er stemplet med 925, betyr at det er minst 92,5 % rent sølv og 7,5% kobber eller andre metaller (eller 925 deler sølv og 75 deler andre metaller).

Det er vanskelig å lage smykker i 100% sølv, fordi rent sølv er veldig mykt

og lett å bøye/ødelegge.  Bestikk og vanlige bruksgjenstander består oftest av 830-sølv (= 83% sølv + 17% annet metall).

bottom of page